Table of Contents Table of Contents
Previous Page  7 / 8 Next Page
Information
Show Menu
Previous Page 7 / 8 Next Page
Page Background

SKŁADNIKI:

100 ml Herbaty Ekologicznej Biofix Wieloowocowa

2 małe buraki czerwone

1 mała cebula czerwona

1 łyżeczka masła

1 gwiazdki anyżu

2 łyżki oleju rzepakowego

Sól, pieprz do smaku

Opcjonalnie cukier

WYKONANIE:

Do rondla wlej 110 ml zimnej wody, dodaj połowę

gwiazdki anyżu i doprowadź wodę do wrzenia. Dodaj

saszetkę Herbaty Ekologicznej Biofix Wieloowocowej.

Zaparzaj herbatę przez czas zalecany przez producenta.

Buraki obierz w rękawiczkach i zetrzyj na tarce na grubych

oczkach. Cebulę pokrój na drobną kostkę. Na szeroką

patelnię wlej olej, dodaj starte buraki oraz cebulę. Włącz

źródło ciepła pod patelnią. Duś warzywa na małym ogniu

aż buraki prawie całkowicie zmiękną i nabiorą słodyczy.

Dodaj do buraków ciepłą herbatę wieloowocową.

.

Jeśli w herbacie nie czuć anyżu, przełóż go z rondelka do

patelni z burakami. Gotuj całość tak długo, aż woda z herbaty

niemal całkowicie odparuje. Dopraw chutney solą i pieprzem

dla ostrości. Wyłącz źródło ciepła pod rondlem, dodaj masło,

przemieszaj dokładnie aby rozpuściło się w burakach.

Opcjonalnie można dosłodzić chutney na koniec cukrem.

Chutney można podawać na ciepło jak i na zimno.

.

Idealnie sprawdzi się do wędlin czy pasztetów. Można go

także dodatkowo zakwasić, np. mocną herbatą z czarnej

porzeczki.

Chutney

z buraka,

herbatą

wieloowocową

i gwiazdką

anyżu