SKŁADNIKI:
100 ml Herbaty Ekologicznej Biofix Wieloowocowa
2 małe buraki czerwone
1 mała cebula czerwona
1 łyżeczka masła
1 gwiazdki anyżu
2 łyżki oleju rzepakowego
Sól, pieprz do smaku
Opcjonalnie cukier
WYKONANIE:
Do rondla wlej 110 ml zimnej wody, dodaj połowę
gwiazdki anyżu i doprowadź wodę do wrzenia. Dodaj
saszetkę Herbaty Ekologicznej Biofix Wieloowocowej.
Zaparzaj herbatę przez czas zalecany przez producenta.
Buraki obierz w rękawiczkach i zetrzyj na tarce na grubych
oczkach. Cebulę pokrój na drobną kostkę. Na szeroką
patelnię wlej olej, dodaj starte buraki oraz cebulę. Włącz
źródło ciepła pod patelnią. Duś warzywa na małym ogniu
aż buraki prawie całkowicie zmiękną i nabiorą słodyczy.
Dodaj do buraków ciepłą herbatę wieloowocową.
.
Jeśli w herbacie nie czuć anyżu, przełóż go z rondelka do
patelni z burakami. Gotuj całość tak długo, aż woda z herbaty
niemal całkowicie odparuje. Dopraw chutney solą i pieprzem
dla ostrości. Wyłącz źródło ciepła pod rondlem, dodaj masło,
przemieszaj dokładnie aby rozpuściło się w burakach.
Opcjonalnie można dosłodzić chutney na koniec cukrem.
Chutney można podawać na ciepło jak i na zimno.
.
Idealnie sprawdzi się do wędlin czy pasztetów. Można go
także dodatkowo zakwasić, np. mocną herbatą z czarnej
porzeczki.
Chutney
z buraka,
herbatą
wieloowocową
i gwiazdką
anyżu