SKŁADNIKI:
100 ml Herbaty Ekologicznej Biofix Czarna Porzeczka
1 łyżeczki agaru
2 łyżki płynnego miodu wielokwiatowego
Po 1 łyżce pokrojonych w drobną kostkę owoców:
truskawki, zielone jabłka i gruszki ze skórką, banan
4-6 słonych krakersów
WYKONANIE:
W rondelku zagotuj 110 ml wody, gdy zacznie wrzeć,
wrzuć saszetkę Herbaty Ekologicznej Biofix Czarna
Porzeczka.
Wyłącz źródło ciepła i poczekaj min. 5 minut - do uzyskania
mocnego naparu. Wyjmij saszetkę z rondla i zagotuj
ponownie herbatę. Do wrzątku dodaj agar i za pomocą
trzepaczki energicznie połącz go z wodą.
.
Wyłącz źródło ciepła pod rondlem i odstaw do ostudzenia,
mieszając zawartość naczynia co jakiś czas. Gdy galaretka
zacznie tężeć, rozlej ją do 2 niskich szklanek i odstaw do
lodówki. Pokrój wszystkie owoce na jednakowej wielkości
kosteczkę, przełóż do jednej miski, dodaj miód i przemieszaj
wszystko aby owoce całkowicie pokryły się miodem.
.
Gotową galaretkę wyjmij z lodówki. Przełóż do każdej ze
szklanek połowę owoców. W dłoniach pokrusz krakersy
na dość grube cząstki i posyp wierzch deseru.
.
Serwuj od razu.
.
Agar można zastąpić żelatyną. Na sam koniec można
udekorować deser kilkoma listkami mięty oraz świeżymi
owocami czarnej porzeczki, przeciętej na połówki.
.
Galaretka
herbaciana
z owocami
i słoną
posypką