Table of Contents Table of Contents
Previous Page  5 / 8 Next Page
Information
Show Menu
Previous Page 5 / 8 Next Page
Page Background

SKŁADNIKI:

1/2 szklanki mocnego naparu Herbaty Ekologicznej

Biofix Dzika Róża

2 łyżki nalewki z dzikiej róży

450 g serka śmietankowego typu mascarpone

2/3 szklanki cukru

2 szklanki kwaśnej śmietany

1/4 szklanki 2% mleka

1/2 łyżeczki ekstraktu waniliowego

ok. 200 g biszkoptów

1 łyżka kakao

Skórka z 1 cytryny

WYKONANIE:

Przygotuj gorącą Herbatę Ekologiczną Biofix Dzika Róża

wg instrukcji na opakowaniu, a następnie wystudź.

W małej misce połącz herbatę z dzikiej róży z nalewką

i odstaw na bok. W dużej misce ubij mascarpone z cukrem

na gładką masę. Dodaj następnie śmietanę, mleko

i ekstrakt waniliowy. Ubijaj delikatnie aż wszystko

połączy się w jednolitą masę. Dodaj skórkę z cytryny

i mieszaj przez chwilę całość. W głębokim naczyniu

(o wymiarach ok. 18 x 28 cm) zacznij układać pierwszą

warstwę z biszkoptów. Rozprowadź połowę przygo-

towanej wcześniej mieszanki herbaty z nalewką po

powierzchni biszkoptów aby dobrze nasiąknęły herbatą.

Ułóż następnie połowę serowej mikstury i dokładnie

rozprowadź po powierzchni biszkoptów. Powtarzając

czynności, nałóż kolejną porcję biszkoptów oraz serka.

Naczynie przykryj szczelnie folią spożywczą i odstaw

do lodówki na min. 8 godzin. Tiramisu herbaciane

serwuj schłodzone, a tuż przed podaniem posyp wierzch

deseru cienką warstwą kakao.

.

Tiramisu można od razu porcjować, umieszczając

poszczególne jego warstwy w docelowym naczyniu

typu kieliszek do wina czy „retro-słoiczek”.

.

Tiramisu

na nowo

– herbaciane

z dziką różą