SKŁADNIKI:
1/2 szklanki mocnego naparu Herbaty Ekologicznej
Biofix Dzika Róża
2 łyżki nalewki z dzikiej róży
450 g serka śmietankowego typu mascarpone
2/3 szklanki cukru
2 szklanki kwaśnej śmietany
1/4 szklanki 2% mleka
1/2 łyżeczki ekstraktu waniliowego
ok. 200 g biszkoptów
1 łyżka kakao
Skórka z 1 cytryny
WYKONANIE:
Przygotuj gorącą Herbatę Ekologiczną Biofix Dzika Róża
wg instrukcji na opakowaniu, a następnie wystudź.
W małej misce połącz herbatę z dzikiej róży z nalewką
i odstaw na bok. W dużej misce ubij mascarpone z cukrem
na gładką masę. Dodaj następnie śmietanę, mleko
i ekstrakt waniliowy. Ubijaj delikatnie aż wszystko
połączy się w jednolitą masę. Dodaj skórkę z cytryny
i mieszaj przez chwilę całość. W głębokim naczyniu
(o wymiarach ok. 18 x 28 cm) zacznij układać pierwszą
warstwę z biszkoptów. Rozprowadź połowę przygo-
towanej wcześniej mieszanki herbaty z nalewką po
powierzchni biszkoptów aby dobrze nasiąknęły herbatą.
Ułóż następnie połowę serowej mikstury i dokładnie
rozprowadź po powierzchni biszkoptów. Powtarzając
czynności, nałóż kolejną porcję biszkoptów oraz serka.
Naczynie przykryj szczelnie folią spożywczą i odstaw
do lodówki na min. 8 godzin. Tiramisu herbaciane
serwuj schłodzone, a tuż przed podaniem posyp wierzch
deseru cienką warstwą kakao.
.
Tiramisu można od razu porcjować, umieszczając
poszczególne jego warstwy w docelowym naczyniu
typu kieliszek do wina czy „retro-słoiczek”.
.
Tiramisu
na nowo
– herbaciane
z dziką różą