SKŁADNIKI:
1 szklanka Herbaty Ekologicznej Biofix Aronia
1 średniea cebula biała
1 ząbek czosnku
2 łyżki oleju rzepakowego
2 łyżki masła
1 łyżeczka mąki ryżowej
1 łyżka miodu gryczanego
Sól, pieprz do smaku
WYKONANIE:
Przygotuj Herbatę Ekologiczną Biofix Aronia wg instrukcji
na opakowaniu, a następnie całkowicie wystudź. Przełóż
herbatę do lodówki. Cebulę i czosnek pokrój na drobną
kosteczkę. Do rondelka wlej olej, dodaj przygotowane
warzywa i zacznij całość podgrzewać. Dopraw szczyptą
soli i duś wszystko na wolnym ogniu aż cebula stanie się
rozpadająca i słodka. Mieszaj od czasu do czasu aby
zawartość w rondlu nie przywarła do dna.
.
Wsyp do rondla mąką ryżową i mieszaj aż całkowicie
przyklei się do cebuli i zacznie przywierać do dna rondla.
Wlej następnie zimną herbatę (połowę szklanki) do rondla
i za pomocą drewnianej łyżki dobrze wszystko wymieszaj.
Gdy już nic nie przywiera do dna rondla i powstał gładki
sos, można dolać kolejną część herbaty. Jeśli sos ma już
odpowiednią, ulubioną przez nas gęstość, można pominąć
dolewanie całej herbaty.
.
Na koniec dodaj do sosu odrobinę miodu aby uzyskać
odpowiednią słodycz w sosie. Dopraw na koniec wszystko
solą i pieprzem. Przecedź sos przez gęste sitko do miski,
a następnie przelej ponownie zawartość miski do rondelka.
Dodaj masło i mieszaj aż całkowicie się połączy z sosem.
Gotowy, ciepły sos podawaj do ulubionego drobiu, jak
np. kaczki czy gęsi.
.
Sos ten doskonale sprawdzi się także do jaśniejszych
mięs jak np. do indyka lub schabu. Herbatę aroniową
można zastąpić inną herbatą Biofix, np. czarną porzeczką.
Aroniowy
sos
do kaczki
i gęsi