Table of Contents Table of Contents
Previous Page  4 / 8 Next Page
Information
Show Menu
Previous Page 4 / 8 Next Page
Page Background

SKŁADNIKI:

1 szklanka Herbaty Ekologicznej Biofix Aronia

1 średniea cebula biała

1 ząbek czosnku

2 łyżki oleju rzepakowego

2 łyżki masła

1 łyżeczka mąki ryżowej

1 łyżka miodu gryczanego

Sól, pieprz do smaku

WYKONANIE:

Przygotuj Herbatę Ekologiczną Biofix Aronia wg instrukcji

na opakowaniu, a następnie całkowicie wystudź. Przełóż

herbatę do lodówki. Cebulę i czosnek pokrój na drobną

kosteczkę. Do rondelka wlej olej, dodaj przygotowane

warzywa i zacznij całość podgrzewać. Dopraw szczyptą

soli i duś wszystko na wolnym ogniu aż cebula stanie się

rozpadająca i słodka. Mieszaj od czasu do czasu aby

zawartość w rondlu nie przywarła do dna.

.

Wsyp do rondla mąką ryżową i mieszaj aż całkowicie

przyklei się do cebuli i zacznie przywierać do dna rondla.

Wlej następnie zimną herbatę (połowę szklanki) do rondla

i za pomocą drewnianej łyżki dobrze wszystko wymieszaj.

Gdy już nic nie przywiera do dna rondla i powstał gładki

sos, można dolać kolejną część herbaty. Jeśli sos ma już

odpowiednią, ulubioną przez nas gęstość, można pominąć

dolewanie całej herbaty.

.

Na koniec dodaj do sosu odrobinę miodu aby uzyskać

odpowiednią słodycz w sosie. Dopraw na koniec wszystko

solą i pieprzem. Przecedź sos przez gęste sitko do miski,

a następnie przelej ponownie zawartość miski do rondelka.

Dodaj masło i mieszaj aż całkowicie się połączy z sosem.

Gotowy, ciepły sos podawaj do ulubionego drobiu, jak

np. kaczki czy gęsi.

.

Sos ten doskonale sprawdzi się także do jaśniejszych

mięs jak np. do indyka lub schabu. Herbatę aroniową

można zastąpić inną herbatą Biofix, np. czarną porzeczką.

Aroniowy

sos

do kaczki

i gęsi